Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - وزارت جهاد کشاورزي در پاسخ به يادداشت منتشر شده در روزنامه دنياي اقتصاد اعلام کرد که دولت يازدهم با اتخاذ سياست هاي اصولي حمايت از بخش کشاورزي از جمله خريد تضميني گندم موجب افزايش توليد و اقتصاد 4.5 ميليون بهره بردار اين بخش شده است.

به گزارش خبرگزاري آريا به نقل از وزارت جهاد کشاورزي،مرکز روابط عمومي و اطلاع رساني وزارت جهاد کشاورزي در پاسخ به ادعاي مخرب بودن سياست هاي حمايتي دولت از بخش کشاورزي به ويژه خريد تضميني گندم در يادداشت علت العلل مشکلات اقتصادي روزنامه دنياي اقتصاد با هدف روشنگري توضيحاتي منتشر کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

متن اين توضحات به شرح زير است:
کليه برنامه هاي وزارت جهاد کشاورزي بر مبناي افزايش بهره وري با تاکيد بر بهره وري آب تهيه و اجرا شده و دستيابي به افزايش بهره وري آب در مزرعه کشاورز نيازمند سرمايه گذاري هاي زيربنايي در اين حوزه است.
اين گزارش با اشاره به موفقيت کشورهايي که در امور زيربنايي و توسعه زيرساخت ها از جمله سامانه هاي نوين آبياري سرمايه گذاري کرده اند در دستيابي به اهداف رونق توليد با بهره برداري بهينه از منابع مي افزايد: در حالي که هم اکنون در کشور ما در بخش انتقال آب شهري و منازل مسکوني تاسيسات و لوله کشي آب تا درون خانه هدايت شده اما لازم است منتقدان پاسخ دهند که چند درصد از اراضي کشاورزان تا مزرعه داراي شبکه تامين و توزيع آب پيشرفته با حداقل هدر رفت آب هستند؟
در ادامه اين گزارش با تاکيد بر اين که عمده هدر رفت آب کشاورزي در بخش انتقال از منابع تا محل مزرعه صورت مي گيرد،آمده است: خوشبختانه دولت در برنامه ششم، اجراي سالانه 600 هزار هکتار توسعه روش هاي نوين آبياري و ديگر عمليات آب و خاکي با هدف بهبود کارايي مصرف آب را در دستور کار دارد و هدف گذاري وزارت جهاد کشاورزي اين است که بهره وري آب در گندم از 700 گرم دانه توليدي به ازائ هر متر مکعب آب (وضع کنوني) به حدود 1200 گرم افزايش يابد.
اين گزارش با اشاره به اين که در سه سال گذشته(93، 94 و 95) با عنايت و لطف خداوند و در نتيجه اقدامات وزارت جهاد کشاورزي و تلاش کشاورزان سختکوش علي رغم کاهش حدود 350 هزار هکتاري سطح گندم آبي، توليد اين محصول از حدود 9 ميليون تن به بيش از 14 ميليون تن در سال 1395 افزايش و کشور در دو سال پياپي از واردات اين کالاي اساسي بي نياز شده، تاکيد کرده است: براي افزايش توليد گندم آب بيشتري مصرف نشده چرا که سطح زير کشت گندم آبي به ميزان حدود 15 درصد کاهش و بهره وري آب در گندم از حدود 0.5 به حدود 0.7 ارتقاء يافته و به عبارت ديگر، با اين ارتقاء بهره وري معادل 40 درصد در مصرف آب صرفه جويي شده است.
اين گزارش، کاهش مصرف آب و به عبارتي افزايش کارايي مصرف آب از 700 گرم دانه گندم توليدي در ازاء هر متر مکعب آب مصرفي به حدود 1200 گرم را يکي از اهداف اصلي طرح افزايش ضريب خود اتکايي گندم عنوان کرده و افزوده است: حدود 66 درصد از کشت گندم ايران در اراضي ديم صورت مي گيرد و به عبارت ديگر، 35 درصد از توليد گندم کشور نيازي به تخصيص آب ندارد.
اين گزارش با اشاره به اقدامات زيربنايي انجام شده در زمينه بهبود زير ساخت هاي توليد گندم تصريح کرده است: بيش از 110 هزار هکتار اراضي زراعي گندم از سال 1392 تا سال 1395 به سامانه هاي نوين آبياري تجهيز شده و در اثر اين اقدام،دستاوردهايي از جمله افزايش 44 درصدي راندمان آبياري، صرفه جويي 484 ميليون مترمکعبي آب (4400 متر مکعب آب در هکتار)، افزايش عملکرد گندم در واحد سطح تا حدود 30 درصد و کاهش مصرف کود و سموم شيميايي تا 25 درصد حاصل شده است.
اين گزارش اضافه کرده است:ميزان بذر گواهي و اصلاح شده گندم توزيعي کشور براي کشت سال زراعي 93-92 حدود 290 هزار تن بوده که اين مقدار با افزايش قابل ملاحظه کمي و همچنين ارتقاء کيفيت و حمايت از ارقام جديد و مناسب تر در سال زراعي 95-94 به 490 هزار تن افزايش يافته و درصد رشد توليد بذر گندم در سال 1395 نسبت به سال 1392 حدود 69 درصد بوده است؛به تعبير ديگر،بهره مندي کشاورزان گندم کار کشور از بذر اصلاح شده و پرپتانسيل از حدود 25 درصد در سال 1392 به حدود 45 درصد در سال 1395 افزايش يافته است.
اين گزارش در ادامه با اشاره به اين که قيمت تضميني محصولات اساسي از جمله گندم بر اساس قانون قيمت هاي تضميني همه ساله بر مبناي بهاي تمام شده تصويب و عملياتي مي شود،افزوده است: اگر چه ممکن است اين نرخ طي دو سال اخير کمي بيشتر از نرخ هاي جهاني باشد اما عموما در تمام ادوار اين نرخ کمتر از نرخ هاي جهاني بوده است؛ به علاوه مشخص نيست عزيزاني که نگران پرداخت وجه خريد گندم داخلي هستند، چرا در مقاطعي که نرخ داخلي گندم کمتر از قيمت جهاني بود و دولت اعتبارات ارزي قابل توجهي را صرف واردات گندم مي کرد (سال 87 بيش از 2 ميليارد دلار، سال 91 بيشتر از 2.6 ميليارد دلار و سال 92 حدود 1.5 ميليارد دلار)اين اختلاف قيمت جهاني با قيمت پرداخت شده به کشاورزان و آثار و تبعات آن بر اقتصاد 4.5 ميليون بهره بردار بخش کشاورزي مد نظر قرار نمي گرفت؟
در ادامه اين گزارش آمده است: جاي تامل دارد چگونه از منظر اقتصادي توجيه پذير است، کشاورزي که در شرايط و با هزينه ها و تورم داخل کشور اقدام به خريد نهاده و توليد محصول کرده بايد محصول خود را با نرخ جهاني به فروش برساند؟ اصولا کداميک از توليدات ديگر بخش ها از جمله صنعت خودرو، لوازم خانگي و ... به قيمت جهاني به فروش مي رسد که انتظار هست کشاورزان و روستائيان ما در اقصاء نقاط کشور با وجود کاهش يارانه نهاده هاي کشاورزي پس از هدفمندي يارانه ها و تورم هشت ساله تحميلي دولت قبل، توان رقابت با قيمت هاي جهاني را داشته باشند؟
اين گزارش با اشاره به اين که در اروپا و آمريکا که صادر کنندگان بزرگ گندم هستند، انواع يارانه هاي مستقيم و غير مستقيم و معافيت هاي صادراتي براي پايين نگاه داشتن نرخ تمام شده و رقابت در صادرات به کشاورزان پرداخت مي شود، خاطرنشان کرده است: براي مثال در سال هاي 2012 و 2014 کشورهاي عضو OECD و بلوک توسعه يافته به طور متوسط 601 ميليارد دلار يارانه به بخش کشاورزي پرداخت کرده اند.
در ادامه اين گزارش با رد اين ادعا که اتخاذ سياست حمايتي دولت در تعيين قيمت و خريد تضميني موجب تشويق قاچاقچيان به واردات گندم شده،آمده است: محصول گندم به دليل ماهيت آن نمي تواند قابليت قاچاق داشته باشد زيرا بر فرض اگر يک تريلر با طول 30 متر بدون محدوديت از مرز وارد کشور شود، حداکثر 24 تن گندم را حمل و به خريد کشور اضافه خواهد کرد؛بنابراين بحث قاچاق گندم در مقادير زياد عملا قابل طرح نيست ضمن آن که هيچيک از مراکز خريد گندم در کنادر بنادر وارد کننده يا مرزها نيستند.
اين گزارش با اشاره به ورود حدود 1.4 ميليون تن گندم با ثبت سفارش قبلي و عمدتا براي مصارف صنايع ماکاروني در سال 95 اضافه کرده است: با فرض افزودن اين حجم در خريد داخل بايد توجه داشت که در پايان سال 1395 شرکت بازرگاني دولتي حجم گندم مازاد خود را 3 ميليون تن (دو برابر واردات) اعلام و به همين مقدار نيز مجوز صادرات دريافت کرد بنابراين در صورت پذيرش فرض ياد شده نيز همچنان کشور داراي 1.6 ميليون تن گندم مازاد بر نياز بوده و به هيچ وجه نمي توان در خودکفايي کشور در توليد گندم تشکيک کرد.
اين گزارش در خصوص خريد گندم از وارد کنندگان يادآور شده است: با توجه به پيش بيني وضعيت مناسب توليد گندم در تاريخ 3/11/94 و پيش از آغاز فصل خريد گندم کشور، اين وزارتخانه طي نامه شماره 32943/1020 به وزارت صنعت ، معدن و تجارت اعلام کرد که نيازي به واردات گندم در سال 95 نيست و در پي آن از انجام ثبت سفارش جديد از اين تاريخ خودداري شد و از آنجا که 100 درصد گندم مصرف انساني کشور از طريق شرکت بازرگاني دولتي تامين مي شود آمار و ارقام اين شرکت نشان مي دهد در سال هاي 94، 95 و 96 نه تنها افزايشي در تقاضا و خريد گندم براي نان و ديگر مصارف حاصل نشده بلکه کاهش هم داشته ايم. لذا اگر به فرض پذيرش ادعاي برخي مبني بر اين که «گندم هاي دولتي را دوباره به دولت تحويل مي دادند»، بايد مصرف کشور تغيير مي کرد و بيشتر مي شد که آمار موجود اين احتمال را نيز مردود مي سازد.
اين گزارش،برخي اقدامات و دستورات ابلاغي از سوي وزارت جهاد کشاورزي براي جلوگيري از ورود گندم هاي وارداتي در چرخه خريد تضميني را به اين شرح اعلام کرده است:
1-تقاضاي صنف و صنعت با توجه به مصارف ثبت شده در سال هاي گذشته ، ظرفيت اسمي کارخانجات و تاييديه وزارت صنعت، معدن و تجارت تعيين مي شود و کليه اطلاعات بايد توسط شرکت بازرگاني دولتي در سامانه مربوطه ثبت و به صورت هفتگي به حوزه بازرگاني وزارتخانه گزارش شود.
2-ميزان واردات هر وارد کننده پس از ابلاغ شماره 169859- 26/12/94 معاون اجرايي رئيس جمهور و ميزان تخصيص يافته از محل هر محموله وارداتي به هر صنف با ذکر نام و تاريخ بايد در سامانه ثبت شود.
4-کارخانجات آرد مصرف کننده محسوب نشده و فاقد هر گونه سهميه از محل گندم وارداتي بوده و صرفا نقش فرآوري گندم و تحويل آرد به ساير صنوف و صنعت را ايفاء مي کنند.
5-موجودي گندم کارخانجات آرد قبل از شروع عمليات خريد و طي عمليات خريد به تفکيک انواع گندم داخلي و خارجي مرتبا مورد پايش و رصد قرار گيرد.
6-جدول و ليست تک تک کشاورزان گندم کار و حدود تقريبي توليد گندم آنها توسط مراکز جهاد کشاورزي دهستان، مديريت شهرستان و سازمان جهاد کشاورزي استان در قالب لوح فشرده به تفکيک هر استان تهيه و در سامانه شرکت مادر تخصصي بازرگاني دولتي ايران ثبت و هنگام خريد تضميني و تحويل گندم ابتدا با اين ليست مقايسه انجام شود.


منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۲۳۲۹۱۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برداشت گندم از مزارع کرمانشاه آغاز شد

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه از آغاز برداشت گندم از گندمزارهای مناطق گرمسیری استان خبر داد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از کرمانشاه، علی چاله چاله امروز _ سه شنبه یازدهم اردیبهشت _ در جمع خبرنگاران با بیان اینکه امسال ۴۲۹ هزار هکتار گندم در استان کرمانشاه کشت شده، گفت: پیش‌بینی می‌شود حدود ۱.۱ میلیون تن گندم در استان تولید و بیش از ۸۰۰ هزار تن آن تحویل مراکز خرید تضمینی گندم در استان شود.

وی افزود: امسال ۴۰ هزار هکتار از گندم کشت شده در مزارع استان، گندم دوروم بوده که پیش‌بینی می‌شود ۱۳۵ هزار تن از محصول تولیدی استان گندم دوروم که گندم مورد نیاز کارخانجات ماکارونی است، باشد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه با اشاره به فعال‌شدن ۷۰ مرکز خرید تضمینی گندم در استان کرمانشاه، گفت: کار برداشت گندم در استان توسط ۱۵۰۰ دستگاه کمباین انجام خواهد شد که ۸۰۰ کمباین آن بومی استان است.

وی گفت: تا این لحظه قیمت خرید تضمینی گندم به ازای هر کیلوگرم محصول ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان تعیین شده و نرخ خرید تضمینی گندم دوروم هم ۱۸ هزار تومان است.

چاله چاله افزود: برداشت گندم از گندمزارهای استان کرمانشاه از امروز (یازدهم اردیبهشت) در مناطق گرمسیر استان در شهرستان قصرشیرین شروع شده و تا حدود شهریور ماه در مناطق سردسیر استان در شهرستان سنقروکلیایی ادامه خواهد داشت.

کد خبر 749512

دیگر خبرها

  • دولت تا حد امکان برای برنج و چای «خرید تضمینی» نخواهد داشت
  • پرداخت حدود هزار میلیارد تومان غرامت بیمه به کشاورزان
  • خرید تضمینی ۶۰ هزار تن گندم از کشاورزان فارس
  • خرید تضمینی گندم در فارس به ۶۰ هزار تن رسید
  • خرید بیش از ۲۱ هزار تن گندم از کشاورزان سیستان و بلوچستان
  • برداشت گندم از مزارع کرمانشاه آغاز شد
  • بیش از ۷۷۰ هزار تن گندم در خوزستان خریداری شد
  • خرید بیش از ۷۷۰ هزار تن گندم در خوزستان+فیلم
  • ریالی از مطالبات گندمکاران پرداخت نشده است
  • خرید تضمینی گندم ۳۰ درصد افزایش یافت